Internet on kaikille – tai sen ainakin pitäisi olla. Saavutettavuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka määrittää digitaalisen ympäristön avoimuuden ja kaikenlaisten käyttäjien huomioimisen.
Mitä saavutettavuus tarkoittaa?
Saavutettavuus tarkoittaa, että verkkosivustot ja sovellukset ovat suunniteltu käytettäväksi mahdollisimman monelle, kuten erilaisista rajoitteista tai vammoista kärsiville. Tyypillisiä rajoitteita tai vammoja ovat:
- Näkö- tai kuulovammat
- Liikuntarajoitteet (esim. näppäimistöllä navigointi)
- kognitiiviset vaikeudet
- neurologiset sairaudet
Saavutettavuus on joillekin välttämätöntä, mutta se tekee käyttäjäkokemuksesta paremman kaikille. Selkeä ja käyttäjäystävällinen suunnittelu hyödyttää jokaista verkkosivuja ja sovelluksia käyttävää. Esimerkiksi selkeä rakenne ja hyvät kontrastit helpottavat sivuston lukemista myös kirkkaassa auringonvalossa.
Miksi saavutettavuuteen kannattaa panostaa?
1. Lailliset velvoitteet
Saavutettavuusvaatimukset laajenevat kesällä 2025, jolloin Esteettömyysdirektiivi sisällytetään kansalliseen lainsäädäntöön. Esteettömyysdirektiivi (European Accessibility Act) määrittelee vaatimukset digitaalisten ja fyysisten palveluiden ja laitteiden esteettömälle käytölle. Suomessa direktiivin uudet vaatimukset tulevat osaksi Digipalvelulakia (306/2019). Aiemmin saavutettavuusvaatimukset ovat koskeneet lähinnä julkista sektoria, mutta jatkossa ne koskettavat myös yksityistä sektoria.
Kesäkuussa 2025 saavutettavuusvaatimusten piiriin lisätään seuraavat palvelut:
- verkkokaupat
- sähkökirjat
- osa henkilöliikenteen ja pankkien palveluista
- audiovisuaaliseen sisältöön pääsyn tarjoavat palvelut ja viestintäpalvelut
Poikkeukset: Mikroyritykset (<10 työntekijää, alle 2 milj. € liikevaihto) ovat vapautettuja.
2. Liiketoiminnalliset edut
- SEO-parannus: Hakukoneet arvostavat saavutettavia sivustoja (esim. kuvien alt-tekstit ja semanttinen HTML).
- Brändikuva: Saavutettavuus viestii yrityksen vastuullisuudesta (ESG) ja asiakaslähtöisyydestä.
3. Tekninen yleiskäytettävyys
Hyvä saavutettavuus parantaa kokemusta myös:
- Mobiililaitteilla (esim. selkeä navigointi)
- Hitaalla nettiyhteydellä (esim. kuvaoptimoinnit)
- Ikääntyneillä käyttäjillä (suuremmat fontit, yksinkertainen kieli)
Miten parantaa verkkosivuston saavutettavuutta?
1. Käytä WCAG-standardeja
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.2) on kansainvälinen viitekehys, jossa on kolme tasoa:
- A (minimi) – Esim. vaihtoehtoiset tekstit kuville
- AA (suositus) – Esim. riittävä värikontrasti (4.5:1)
- AAA (korkein) – Esim. erittäin korkea kontrasti (7:1)
WCAG 2.2 sisältää myös muita kriteerejä, kuten:
- 4.11 Focus Not Obscured (Minimum) (AA): Varmista, että näppäimistön kohdistus on vähintään osittain näkyvissä.
- 5.7 Dragging Movements (AA): Vähennä vetämiseen liittyviä liikkeitä
- 3.8 Accessible Authentication (Minimum) (AA): Tarjoa helppokäyttöisiä autentikointimenetelmiä
Suositus: Tavoittele AA-tasoa – se täyttää useimmat lakisääteiset vaatimukset.
2. Tee Nykytila-analyysi ja tarkista saavutettavuuden tila
Ensimmäinen askel verkkosivuston saavutettavuuden parantamisessa on nykytila-analyysin tekeminen. Tämä tarkoittaa, että tarkistat sivustosi saavutettavuuden nykytilan ja laadit saavutettavuusselosteen. Saavutettavuusselosteessa kuvataan, mikä on saavutettavuuden nykytila ja mihin pyritään tulevaisuudessa.
Saavutettavuusseloste:
- Nykytila: Arvioi, missä saavutettavuuden osalta tällä hetkellä ollaan. Tämä voi sisältää esimerkiksi yleisimmät saavutettavuusongelmat ja niiden vaikutukset käyttäjiin.
- Tavoitteet: Määrittele, mihin saavutettavuuden osalta pyritään. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi WCAG 2.2 AA-tason saavuttamista tai tiettyjen käyttäjäryhmien tarpeiden parempaa huomioimista.
- Toimenpiteet: Kuvaa, mitä konkreettisia toimenpiteitä aiotaan tehdä saavutettavuuden parantamiseksi. Tämä voi sisältää esimerkiksi teknisiä parannuksia, koulutuksia tai käyttäjätestauksia.
Nykytila-analyysi ja saavutettavuusseloste auttavat hahmottamaan, missä saavutettavuuden osalta ollaan nyt ja mihin halutaan päästä tulevaisuudessa. Tämä luo selkeän suunnitelman ja tavoitteet, joiden avulla saavutettavuutta voidaan parantaa systemaattisesti.
3. Kääri hihat ja tee tarvittavat korjaukset.
Kun nykytila-analyysi on tehty ja saavutettavuusseloste laadittu, on aika ryhtyä hommiin ja tehdä tarvittavat korjaukset. Tässä Anders auttaa sinua.
Andersin saavutettavuuteen liittyvät palvelut: Olemme Andersilla tehneet asiakkaillemme nykytilakartoituksia sivujen, sovellusten ja dokumenttien saavutettavuudesta, sekä järjestäneet koulutuksia saavutettavuuden perusteista. Kartoitus sisältää huomioita nykytilanteesta ja mahdolliset korjaukset sekä työmääräarvion korjauksista. Kauttamme saat kartoitettua nykytilan ja halutessasi myös tarjouksen tarvittavista muutoksista ja vaihtoehdoista päivittämiseen.
Saavutettavuuspalveluitamme ovat käyttäneet mm. asiakkaamme Turun Yliopisto, Turun Ammattikorkeakoulu ja Gredi Oy (nyk. Exove Oy).
Esimerkkejä, miten voit itse vaikuttaa saavutettavuuteen:
- Alt-tekstit kuville: Lisää kuville vaihtoehtoiset tekstit, jotka kuvaavat kuvan sisältöä. Tämä auttaa näkövammaisia käyttäjiä ymmärtämään kuvan sisällön.
- Värikontrastit: Varmista, että sivustosi värikontrastit ovat riittävät. Käytä työkaluja, kuten WebAIM Contrast Checker, tarkistaaksesi kontrastit.
- Näppäimistönavigointi: Varmista, että kaikki sivustosi toiminnot ovat käytettävissä näppäimistöllä. Tämä auttaa käyttäjiä, joilla on vaikeuksia käyttää hiirtä.
- Tekstitys videoille: Lisää tekstitys videoihin, jotta kuulovammaiset käyttäjät voivat seurata sisältöä.
- Selkeä rakenne: Käytä otsikkotasoja (h1, h2 jne.) loogisesti ja johdonmukaisesti, jotta sivuston rakenne on selkeä ja helposti navigoitavissa.
Jos työ tuntuu ylitsepääsemättömältä, Anders auttaa mielellään. Ota yhteyttä, niin autamme sinua parantamaan palvelusi saavutettavuutta!